Energielevering aan het lichtnet

Een zonnepaneel kan via een omvormer de opgewekte energie direct aan het lichtnet leveren. Op die manier wordt in het hhuishouden of bedrijf elektriciteit bespaard.Werking: Een zonnepaneel levert gelijkspanning. De inverter of omvormer zet deze om in 230 V wisselspanning. De inverter levert de energie aan het lichtnet. Deze energie wordt meestal voor een groot deel in huis verbruikt. Als er door de zonnepanelen meer energie wordt opgewekt dan er op dat moment in de woning wordt verbruikt wordt deze aan het net geleverd. Als het goed is gaat dan uw meter teruglopen. Let op: er zijn meters die niet teruglopen. In dat geval is het zinvol om deze meter om te laten ruilen voor een wel teruglopende meter. Neem hiervoor contact op met uw energiebedrijf.

PV-installaties

dBCOM heeft ruim 15 jaar ervaring met het ontwerpen en plaatsen van netgekoppelde zonnepanelensystemen. Afhankelijk van de beschikbare ruimte op het dak en uw voorkeur voor hoe het eruit moet zien wordt een geschikt paneeltype gekozen en wordt een lay-out bepaald. Daarna wordt bij deze configuratie een geschikte inverter gekozen. Voor de inverters hebben wij een voorkeur voor Europese merken zoals Fronius en Steca, maar ook andere merken zijn leverbaar.

Mocht u interesse hebben om een zonnepanelensysteem te laten plaatsen, dan verzoeken wij u om onze vragenlijst netgekoppelde PV-systemen in te vullen en deze samen met een foto of tekening van het dak aan ons te retourneren. Na ontvangst van de ingevulde vragenlijst en de foto en/of tekening sturen wij u een offerte.
Zie ook de onderstaande tabel waarin voorbeelden voor veel voorkomende configuraties worden gegeven.

Landelijke subsidie voor zonnepanelen

Op dit moment is er geen landelijke subsidieregeling voor zonnepanelen. De aanschaf van een netgekoppeld systeem blijft echter ook zonder subsidie zeer aantrekkelijk. Op dit moment is de btw nog aftrekbaar.

 

Plaatsing van zonnepanelen op een schuin dak

in zo'n situatie wordt gewerkt met een klimuitrusting

 

Er zijn sommige gemeenten die subsidie geven. Ook zijn er soms subsidies van de provincie. Hierdoor zal de systeemprijs uiteindelijk lager uitvallen of kan in sommige gevallen tegen een lage rente worden geleend. Informeer voor aanschaf bij uw energiebedrijf, gemeente en provincie. Ook voor bedrijven zijn er subsidiemogelijkheden. Zie de sites van RvO, Meer met Minder, Energiesubsidiewijzer, Brabant bespaart, enz. of bel ons voor meer informatie.

Wat kost een systeem, wat zijn de afmetingen op het dak en wat levert het op:

Als voorbeeld hebben we een reeks systemen berekend uitgaande van een paneel van Trina, 320Wp met half cut cell en volledig zwart, met een kwaliteitsinverter van Steca, geschikt voor buitenmontage en het montagesysteem Clickfit van Esdec (er is hierbij al rekening gehouden met btw-teruggave)

Systemen met Trina half cut cell 320 Wp full black paneel (1698 x 1004 x 35 mm)

Aantal
panelen
Type
inverter
Vermogen
in Wattpiek
Opbrengst in kWh/jaar Aantal m2
op het dak
Prijs
(excl. btw)
Prijs per Wp
(excl. btw)
6 x 320 Wp  StecgridFlex 2011  1920 Wp  1725 kWh  10  € 1995,-  € 1,04
8 x 320 Wp  StecgridFlex 2511  2560 Wp  2300 kWh  14  € 2395,-  € 0,94
10 x 320 Wp  StecgridFlex 3611  3200 Wp  2880 kWh  17  € 2895,-  € 0,91
12 x 320 Wp  StecgridFlex 3611  3840 Wp  3450 kWh  20  € 3225,-  € 0,84
14 x 320 Wp  StecgridFlex 4611  4480 Wp  4000 kWh  24  € 3715,-  € 0,83

Prijzen voor complete DHZ-systemen voor schuin pannendak, franco geleverd, excl. btw, excl. subsidie, excl. installatiekosten. Systemen met ander vermogen, andere afmetingen of plat dak, op aanvraag.
Let bij het vergelijken van offertes op het volgende: onze systemen zijn uitgevoerd met kwaliteitszonnepanelen en -inverters, Verder is er niet beknibbeld op invertercapaciteit. Situatie februari 2020.
Prijswijzigingen voorbehouden.

Systeemgrootte

Hoe groot moet een systeem zijn? Een voor de hand liggende gedachte is om je eigen elektriciteitsverbruik geheel met het zonnepanelensysteem te kunnen opwekken. Dat kan, als er voldoende dakoppervlak is. In de tabel ziet u de opbrengst in kWh/jaar. Uw eigen verbruik vindt u op de jaarafrekening van uw energiebedrijf. Is er voldoende ruimte op het dak, dan is plaatsing van een zwaarder systeem mogelijk waardoor er extra stroom is waarmee elektrisch kan worden verwarmd met een warmtepomp waardoor het gasverbruik daalt of geheel wegvalt en/of waarmee de elektrische of hybride auto kan worden opgeladen.

Zonnepaneel- en inverterkeuze (. . . . kwaliteit)

Wij werken met kwalitatief goede zonnepanelen van bekende merken. Er zijn veel mogelijkheden. In overleg met de klant wordt een keuze gemaakt voor merk en type.
Voor inverters is ons advies Fronius, een Oostenrijkse fabrikant van professionele powerelektronica. We hebben met deze inverters nauwelijks uitval. Verder gebruiken we ook vaak Steca, een Duits kwaliteitsmerk.

Als je meer stroom opwekt dan je eigen verbruik

De vergoeding voor het terugleveren van energie aan het net is nog enkele jaren gunstig. Daarna zal de vergoeding hiervoor stapsgewijs worden verlaagd. Er worden uiteraard mogelijkheden onderzocht om dit effect tegen te gaan zoals bijvoorbeeld huisaccu's waarmee je 's nachts je overdag opgewekte energie kunt gebruiken. Als je meer elektriciteit opwekt dan je zelf verbruikt zijn er twee gemakkelijke oplossingen. 1 koop een elektrische of een hybride auto. Met een systeem (of een uitbreiding) van zo'n 2000 Wp kun je het verbruik van circa 10.000 km/jaar compenseren. Je bespaart dan fors op benzine of diesel en rijdt in feite gratis. 2 koop een ELGA, dit is een compacte lucht-water warmtepomp die het grootste deel van het jaar het werk van de CV-ketel overneemt. Je verbruikt dan wat meer elektriciteit (die je zelf opwekt), maar bespaart fors op gas. Op de site van TECHNECO kun je een besparingsberekening voor jouw situatie laten maken.

Terugverdientijd e.d.

Voorbeeldberekening. Stel je neemt het 3200 Wp systeem uit de tabel (10 panelen) (het meest populaire systeem). Je hebt een schuin dak op zuid en de benodigde ruimte op het dak (5,0 x 3,5 m) is beschikbaar. Prijs € 2895,-. Je installeert zelf. De besparing op het eigen elektriciteitsverbruik (voor 2020 aangenomen € 0,20 per kWh ). komt op € 576,00. Zonder rekening te houden met stijging van energieprijzen wordt de terugverdientijd 5 jaar. Laat je door ons installeren dan wordt de terugverdientijd circa 6 jaar. btw-teruggave is al meegerekend.

Anders gezegd, stel je hebt € 4000,- spaargeld op de bank, dat levert per jaar met de huidige rente vaak niets meer op. Koop je voor dat geld zonnepanelen dan is je jaarlijkse besparing op elektriciteitskosten ruim € 576,- simpel gerekend een rendement van 14 %. Dus investeren in zonnepanelen is nog steeds zeer interessant. Sterker nog, heb je een geschikt dak dan is het nemen van zonnepanelen een must.

Schuin dak of plat dak

Zonnepanelen kunnen zowel op schuine als op platte daken worden geplaatst. Op platte daken worden de panelen gemonteerd op metalen frames en worden in rijen geplaatst. Tussen de rijen moet afstand worden gehouden om het beschaduwen van zonnepanelen door de voorgaande rij te beperken. Als gevolg hiervan kunnen op een plat dak minder zonnepanelen worden geplaatst dan op een schuin dak.
Een oplossing hiervoor is de zogenaamde oost/west configuratie. Nu de zonnepanelen zo goedkoop zijn geworden wordt dat steeds vaker toegepast. Een paneel op west of oost met een kleine hellingshoek van 15 a 20 graden geeft een opbrengst van circa 85 % vergeleken met optimale zuidligging. Door nu op een plat dak niet op zuid maar op oost en west te oriënteren, gaat de opbrengst van het platte dakvlak met een factor 1,7 omhoog.

Zonligging en schaduw

Ideaal is een schuin pannendak op het zuiden met een hoek van 35 graden. De hoek is niet critisch en tussen 20 en 60 graden nog steeds nagenoeg optimaal. Afwijking ten opzichte van het zuiden is ook niet direct dramatisch. Een dak op oost of west levert nog circa 80 a 85 % van de optimale situatie. Een vaak onderschat effect is schaduw. Eigenlijk moet de gekozen locatie de gehele dag schaduwvrij zijn. Beschaduwing van de zonnepanelen geeft vermogensverlies, ook als er slechts op een klein deel schaduw valt. Dus plaatsing naast schoorstenen of dakkapellen is ongunstig. Ook schaduw door takken van bomen is ongunstig voor de opbrengst. Door bepaalde configuraties of het gebruik van zogenaamde optimizers kan het effect van schaduw worden verminderd.

Zelf installeren

PV-systemen kunnen door ervaren doehetzelvers zelf worden geplaatst. Dat scheelt in de aanschafkosten van het systeem en dus in de terugverdientijd. De elektrische aansluitingen zijn eenvoudig door het gebruik van voorgemonteerde kabels en mannetje-vrouwtje connectors. Bij grotere systemen komen wij de inverter ophangen en aansluiten waarbij tevens het systeem wordt getest. Bij de projectvoorbeelden zijn een aantal voorbeelden van zelfbouw te zien. Ook voor de doehetzelver die alles zelf uitzoekt kunnen wij alle benodigde onderdelen, nieuw of gebruikt leveren.

Installatie door dBCOM

dBCOM heeft 15 jaar ervaring met het plaatsen van netgekoppelde systemen. De kosten zijn afhankelijk van de grootte van het systeem, de bereikbaarheid van het dakvlak en van andere factoren. Voor het maken van een offerte is daarom wat extra informatie nodig.

Zonnepaneelofferte

Mocht u interesse hebben in een zonnepanelensysteem, dan verzoeken wij u om onze vragenlijst netgekoppelde PV-systemen in te vullen en deze samen met een foto of tekening van het dak aan ons op te sturen. Na ontvangst van de ingevulde vragenlijst en de foto en/of tekening sturen wij u een offerte. We kunnen ook bij u ter plaatse de situatie opnemen en de mogelijkheden met u bespreken.

Inverters geschikt voor teruglevering aan het lichtnet

Type   Voor zonne-
panelen:
Systeem-
spanning
Opmerking

Prijs (incl. btw)

 APS YC600    2 panelen met elk 60 of 72 cellen  27 - 48 Volt 600 Watt inverter in volledig gesloten behuizing. Kan dus ook buiten geplaatst worden. Aansluiting met MC4 stekers. Elk paneel heeft zijn eigen MPPT tracker dus optimale opbrengst bij gedeeltelijke beschaduwing  € 225,00
APS QS1   4 panelen met elk 60 of 72 cellen  27- 48 Volt 1200 W inverter in volledig gesloten behuizing. Kan dus ook buiten geplaatst worden. Aansluiting met MC4 stekers. Elk paneel heeft zijn eigen MPPT tracker dus optimale opbrengst bij gedeeltelijke beschaduwing

€ 359,00

StecaGrid Flex   2000 W
2500 W
3600 W
4600 W
acvermogen
 160-360 Volt
200-360 Volt
280-600 Volt
360-600 Volt
De door ons vaak toegepaste inverters. We hebben al meer dan 15 jaar goede ervaringen met Steca als fabrikant van inverters

op aanvraag

Fronius Galvo
1.5-1
2.0-1
2.5-1
3.1-1
 

 


1500 W
2000 W
2500 W
3100 W
acvermogen

 

110-440 Volt De door ons meest toegepaste inverters. We hebben al meer dan 15 jaar goede ervaringen met Fronius als fabrikant van inverters
op aanvraag

Inverters voor hoger vermogen op aanvraag

Voorbeelden van projecten

 

22 x KD245 op schuin dak

5390 Wp

  2000 Wp systeem geplaatst op Jacob Roelands Lyceum in Boxtel
  Uitbreiding van een bestaande installatie met zonneboiler en klein PV-systeem met nog eens 24 x KC125, door klant zelf geplaatst
 

18 x KC85 en
6 x KC70 op schuin dak

6 x KC65 aan de gevel

Totaal 2340Wp

  Uitbreiding van een bestaande installatie met nog eens 12 panelen KC125. totaal vermogen 2940 Wp
  Voorbeeld van een geintegreerde oplossing, 24 x KD125 op schuin dak tussen de pannen
  12 x KD235 op schuin dak, 2820Wp
  6 x KD210 op schuin dak, 1260Wp
  Voorbeeld van een platdak systeem op ons Alu/RVS frame
  16 x KD210, 3360 Wp, door de klant zelf geplaatst
  15 x KD185 op schuin dak, 2350Wp
  15 x KC125 op schuin dak, 1875Wp. Door montage hoog aan de nok, tot laat in de middag geen last van schaduw.
  17 x KD205 = 3485Wp op een dak van kunstleien. Montage vereiste speciale technieken, in samenwerking met een dakdekker
  Door de klant zelf geplaatst.
15 x KC85 op het schuine dak, en nog een rij op het platte dak eronder
  Naast een indrukwekkende zonneboiler- collector ligt 4 x KD210, 840Wp

 


Zomereik 48 5682 HH Best The Netherlands
Tel.: 0499 392261 e
-mail: info@dbcom.nl