Besparen op verlichting


Besparen op verlichting is relatief eenvoudig en kan met weinig kosten en ook gemakkelijk gespreid in de tijd worden gedaan.

Bestaande situatie

Veelal nog veel gewone gloeilampen, hier en daar spaarlampen, vaak halogeenspotjes in het plafond en ook vaak de bekende staande lamp met buisvormige halogeenlamp 300 W met dimmer. Ook populair zijn de lampen met veel kelkjes en dus veel lampjes.

Verlichting algemeen

Hoe dichter de lichtbron bij het te verlichten vlak zit, hoe minder energie nodig is. Wil je zuinig verlichten, dan hou je de afstanden tussen lichtbron en te verlichten object dus kort.

verlichting via indirect licht bijv. 300 W halogeen verlichting via spotjes in plafond bijv. 6 stuks 20 W spots is 120 W verlichting via hanglamp bijv. spaarlamp of LED lamp 6 W

Gloeilamp / halogeenlamp / spaarlamp / LEDlamp

Gloeilamp


Gewone gloeilampen gebruiken veel energie, geven veel warmte af en geven weinig licht. Wordt het licht te wit gevonden dan kiest men voor zogenaamde flame versies waardoor de lichtopbrengst verder verlaagt . Beschikbare veel gebruikte wattages 15, 25, 40, 60, 75, 100. Het minder gebruiken van gloeilampen wordt nu ook ondersteund door regelgeving waardoor bepaalde vermogens niet meer verkocht mogen worden.

15 W is vaak de kleinste waarde die te koop is. Voor kleine lichtpunten geven deze lampjes vaak nog te veel licht.

Dieptepunt is het 15 W naaimachineformaat lampje in flame uitvoering. Hiervoor zijn nu uitstekende vervangers in LED te koop. Deze zijn vaak 1,2 tot 1,6 W. Het is soms even zoeken naar de gewenste lichtkleur, maar als die gevonden is, wat een feest, 10 x zo zuinig, even duur, geen warmteontwikkeling en een lange levensduur.

   
 15 W flame energielabel G  LED-alternatief 1,2 tot 1,6 W


Spaarlamp / Ledlamp

Spaarlampen zijn al enkele jaren te koop. Als je gloeilampen wilt vervangen door spaarlampen is een probleem om het geschikte vermogen en de geschikte vergelijkbare lichtkleur en het voor het armatuur passende model te vinden. Vaak is het even zoeken om de geschikte lamp te vinden, bijvoorbeeld door een ander merk te proberen of een ander type.
Problemen met spaarlampen zijn het trage opstarten of het slecht opstarten bij koude. Ook is de spaarlamp niet blij met veel schakelen, bijv. achter een bewegingsdetector. Ook hier geldt proberen en het geschikte type aanschaffen. Hier is de LED lamp duidelijk in het voordeel. Onmiddellijk vol licht en geen problemen met veel schakelen. Dus in ruimtes waar vaak kort wordt verbleven zoals hal, toilet, kasten, bijkeuken, garage, en waar gewerkt wordt met bewegingsdetectors LED-lampen gebruiken.
Een ander probleem met spaarlampen is dat ze vaak te veel licht geven voor kleine lichtpunten. 5W is vaak het minimum en zo'n lamp geeft dan toch vrij veel licht. Ook hier biedt LED een oplossing doordat lage vermogens beschikbaar zijn.

Halogeenlampen

Halogeenlampen geven het mooiste licht, met goede kleurweergave. Halogeenlampen zijn iets efficiënter dan gloeilampen, er zijn enkele zeer compacte lampvormen waardoor speciale armaturen mogelijk zijn. Er zijn echter voor wat betreft energiezuinig verlichten een aantal minder gunstige toepassingen.

1.Staande lamp met 300 W halogeen

  De staande lamp met 300 W halogeenlamp en dimmer.
Ik had een keer een energieadviesaanvraag van iemand die zijn jaarlijkse elektriciteitsverbruik opeens zag verdubbelen. Wat bleek, hij had in een aanbieding vijf van dit soort staande lampen gekocht.
Ook bij gedimd gebruik gebruiken deze lampen nog veel vermogen. Een eenvoudige oplossing is het 300 W buisje te vervangen door een 200 of 150 W type, maar eigenlijk moet hij gewoon weg. Ombouwen is ook een optie, zie diverse voorbeelden op het internet.
 2.Halogeen plafondspots

 

 Plafondspots met halogeenspotjes 50, 35 of 20 W
   
 Halogeenspot  LEDspot

Dan de halogeenspots waar velen erg dol op blijken te zijn. De energieadviseur is hier minder blij mee. Het kost een vermogen aan stroom. Je komt soms deze verlichting met spotjes tegen boven een eethoek waar dan 8 stuks 50 W spotjes zitten, totaal 400 W, kassa! Gewoon vervangen door een leuk hanglampje met 5 W spaarlamp. Zie tekening eerder in het verhaal, Factor 80 verdiend.
En dan kom je ze vaak overal in huis tegen, in de hal nog eens 8, in de badkamer 8, 8 in de slaapkamer, 8 in de studeerkamer. De gemakkelijkste oplossing is " niet gebruiken" een iets bewerkelijker oplossing is het vervangen door spotjes met een lager vermogen, of, en ook hier brengt LED uitkomst, vervangen door LED-spotjes. 50 W vervangers zijn nog wat lastig in LED, maar 20 W vervangers zijn goed te krijgen. Die verbruiken dan 5 a 7 W, hebben een lange levensduur en verdienen zich snel terug. Lichtkleur en kleurweergave zijn van belang, dus let hierop bij de keuze.
Dimmen is vaak nog wel een probleem. Er zijn dimbare LED-spots, maar die werken meestal niet goed samen met de aanwezige dimmer. Het beste is om de dimmer te vervangen door een schakelaar en de lampjes alleen aandoen als je het licht nodig hebt. Wil je sfeerverlichting, realiseer dat dan door de spots uit te doen en een of meer andere lampen aan te doen.

3.De lamp met veel kapjes
De lamp met 10 of meer kapjes. In elk kapje zit vaak een 10 W 12 V halogeenlampje x 14 is toch weer 140 W. Goed nieuws is dat je ook hiervoor kleine LED-vervangers kunt kopen waardoor je van 140 naar 14 W gaat. Je hebt ook lampen met 20 W compacte halogeenlampjes. Ook die zijn om te bouwen naar LED-uitvoering.
Ook een trend is het gebruik van de compacte 20 W halogeenlampjes.

   
 10 kelkjes hanglamp  40 kelkjes hanglamp
 
 1 of 2 W LED vervangers voor de 5 of 10 W halogeen steeklampjes


Voorbeeld aanpak huiskamer/keuken

Een eerste wens is een bepaalde basisverlichting die als het donker is vanaf schakelaars bij de deur kan worden ingeschakeld. Bijv. een lamp boven de eetkamertafel en eventueel een plafondlamp in de zithoek. Dan zorg je daarnaast voor een achtergrondverlichting als basisverlichting van de gehele ruimte. Dit kan worden gerealiseerd met een aantal kleine lampjes. Op plaatsen waar je meer licht nodig hebt zet je dan wat zwaardere lampen in zoals boven de eetkamertafel, leeslamp bij de zithoek en een bureaulamp bij een werkhoek en werklamp in de keuken. Deze lampen worden dan naar behoefte aan- en uitgezet.

   
 

 

 

Voorbeelden van sfeerlampjes geschikt voor LEDlampjes met laag vermogen zoals 1,2 tot 1,6 W LEDkaars


Voorbeeld van de verlichting van een huiskamer en keuken

 

Situatie 1990 Situatie 2013

Lichtpunt nr.
Beschrijving

Watt
Beschrijving

Watt

1
wandlampje, naaimach.lampje flame

15
LEDlamp kaarsvorm

1,2

2
decoratieve lamp, gloeilamp flame

25
LEDlamp

1,2

3
staande lamp, leeslamp gloeilamp

60
LEDlamp

5

4
tafelschemerlamp, gloeilamp

40
spaarlamp

3

5
lampje op kast gloeilamp

25
LEDlamp kaarsvorm

1,2

6
lampje op kast gloeilamp

15
LEDlamp kaarsvorm

1,2

7
hanglamp boven eettafel

40
Spaarlamp

5

8
lampje op bar

15
LEDlamp kaarsvorm

1,2

9
2 lampjes onder keukenkastjes TL 8W

20
3 LEDstrips

3
Totaal vermogen van verlichting die de hele avond aan is in Watt

255

22

Wat kun je besparen?

Stel dat de bovengenoemde basisverlichting in huiskamer en keuken gemiddeld 5 uur per dag aan is:
1990 / 0,255 x 5 x 365 X0,25 = 465 kWh = € 116,00
2013 / 0,022 x 5 x 365 X0,25 = 40 kWh = € 10,00
Besparing op elektriciteitsverbruik circa € 106,00 per jaar

Door de langere levensduur van spaar- en LEDlampen is de totale besparing nog groter. De investering voor het bovenstaande is vaak minder dan € 100,00 dus binnen een jaar terugverdiend.

Conclusie
Met ruim 20 W kun je een huiskamer met keuken 's avonds verlichten. In het voorbeeld is een besparing van een factor 10 mogelijk vergeleken met een situatie met alleen gloeilampen. Het voorbeeld met gloeilampen van 255 W is echt geen uitzondering. Telt u maar eens op wat u heeft staan in de huiskamer. Wij komen als energieadviseur regelmatig in huiskamers met nog veel meer verbruik. (1 staande lamp met 300 W halogeen zoals eerder genoemd is al meer).

Keuken
Het licht onder de keukenkastjes boven het aanrecht is vaak de hele avond aan als basisoriëntatieverlichting voor de keuken. Wat treffen we aan: TL buizen of buisjes, gloeilampbuizen, halogeenlampjes en -spotjes. Dat kan allemaal weg en worden vervangen door LEDstrips. Ik had zelf al vrij zuinig 2 stuks 8 W TL-buisjes, totaal incl. trafoverliezen ruim 20 W, vervangen door 3 LED-strips van elk 1 W en prima licht. Besparing 17 W.

Verder heb je dan in de keuken nog de verlichting van de afzuigkap, veelal standaard geleverd met 2 x 40 W gloeilamp. Deze kun je vervangen door bijv. de compacte Philips Tornado spaarlamp 2 x 8 W. Die branden dan alleen tijdens het koken. Voor een keer extra licht in de keuken kun je denken aan een drievoudige spot aan het plafond met in plaats van 3 x 40 W gloeilamp 3 x 5 W spaarlamp.

Zelf doen / laten doen
Wilt u de verlichting gaan aanpakken maar wilt u daarbij assistentie, neem dan contact met ons op.

 

 

 


Zomereik 48 5682 HH Best The Netherlands
Tel.: 0499 392261
e-mail: info@dbcom.nl