Energiebesparing

De kosten voor onze energierekening worden geleidelijk steeds hoger. Enkele jaren geleden wist vrijwel niemand wat hij aan gas en elektriciteit betaalde. Er werd geruisloos elke maand een bedrag van de bankrekening afgeschreven. Nu raken wij er ons meer en meer van bewust dat deze bedragen steeds hoger worden en een groter deel van het maandbudget worden. De vraag hoe kan ik besparen op mijn energiekosten wordt steeds vaker gesteld.

Wat is normaal verbruik?
Het gasverbruik is uiteraard sterk afhankelijk van de isolatietoestand van de woning. Ook het type woning is van belang. Een vrijstaande woning heeft uiteraard veel wamteverlies en een flat heeft weinig warmteverlies. Bij een slecht geisoleerde woning is vaak een halvering van het gasverbruik mogelijk na het isoleren en vervangen van een oude CV. Ook neemt het comfort toe.

Het elektriciteitsverbruik is voor een gemiddeld gezin circa 3500 kWh/jaar. Maar dit kan sterk varieren, afhankelijk van de in huis aanwezige apparaten en het bewonersgedrag en varieert in de praktijk tussen 800 en 10.000 kWh/jaar.

Een belangrijk deel van het energieverbruik van een huishouden zit in het gebruik van een auto. Omdat de kosten hiervoor op een andere manier worden betaald valt dat vaak buiten de


Energiebesparingsadvies
Als het gaat om energiebesparing door energiebesparende maatregelen aan de woning, stellen wij voor te beginnen met een EPA maatwerkadvies.
Aan de hand van zo'n advies blijkt welke maatregelen interessant zijn, en welke producten geschikt zouden kunnen zijn.

Het EPA-advies is met name gericht op isolatie, verwarming, warm watervoorziening en ventilatie van de woning en geeft geen tips voor verlaging van elektriciteits- en waterverbruik. Voor dit doel kunnen wij afzonderlijk adviseren.

U kunt bellen voor een afspraak met 0499 392261.

 

Energiebesparende maatregelen / producten

In het volgende deel een overzicht van onderwerpen en mogelijkheden die puntsgwijs worden besproken. Waar de tekst onderstreept is kunt u verder klikken naar een uitgebreider stuk tekst. Het is de bedoeling dit t.z.t. verder uit te breiden.

Isoleren de maatregel die vaak het meeste rendement oplevert.

Dubbel glas levert aan energiebesparing een factor 2 op t.o.v. enkel glas en HR++ glas een factor 4.

Verwarming de moderne CV-ketel is van het HR107 type.

CV-E ketel, te duur, te complex, te storinggevoelig, weinig energiewinst, niet rendabel.

ELGA, lucht/water warmtepomp ter ondersteuning van CV, bespaart gas, zinvol indien gasverbruik >2000 m3, in combinatie met vloerverwarming en zonnepanelen

Warmtepomp water/water de investering in bestaande bouw is hoog, daardoor zonder subsidie niet rendabel.

Warm water wordt meestal gemaakt door de CV-ketel. Moderne CV-ketels doen dit met hoog rendement. (HR-ww label op het gaskeurplaatje).

Zonneboiler bespaart gas op de warmwaterbereiding. In veel situaties zonder subsidie niet interessant.

Warmtepompboiler Deze haalt warmte uit ventilatielucht. Het elektriciteitsverbruik van zo'n apparaat kun je compenseren met 4 zonnepanelen van 250 Wp.

Close-in boiler bespaart gas bij een CV op grote afstand van de keuken. Aan de andere kant verbruikt u meer elektriciteit, dus ben je vaak toch duurder uit

Quooker bespaart gas bij een CV op grote afstand van de keuken. Aan de andere kant verbruikt u meer elektriciteit, dus ben je vaak toch duurder uit

Zonnepanelen leveren elektriciteit. Vrijwel altijd een rendabele investering.

Centrale ventilatie met warmteterugwinning dit apparaat kost stroom, maar bespaart op gas. Let op het tijdig schoonmaken/vervanging van filters

Decentrale ventilatie met warmteterugwinning interessant voor bestaande bouw. Een of twee units kunnen bijvoorbeeld in de woonkamer worden geplaatst.

Gelijkstroomventilator De veel voorkomende ventilator op zolder kan hierdoor worden vervangen. Dit scheelt meer dan 50 % in het stroomverbruik

Elektrische auto benzineverbruik vervalt. Met zonnepanelen kan het elektriciteitsverbruik worden gecompenseerd (2000Wp voor 10.000km/jaar)

Watermixer voor de wasmachine voorziet de wasmachine van warm water, bespaart elektriciteit.

Douchewarmteterugwinunit water dat voor douchen gebruikt is verwarmt het koude water dat naar de douchekraan loopt. Bespaart gas.

Energiezuinige elektrische apparaten huishoudelijke apparaten steeds zuiniger. Let hierop bij de aanschaf. (energielabel)

Verlichting verlichting vormt vaak nog een aanzienlijk deel van de elektriciteitsrekening. Hierop kan snel en gemakkelijk, met geringe investering worden bespaard,

Bewegingsdetectors kunnen veel vaker worden ingezet, bespaart energie, veilig en hygienisch (op wc).

Draadloze schakelaars gemak, maar ook energiebesparing en veiligheid (gecombineerd met schakelklok en schemerschakelaar

Daglichtsensoren Met daglichtsensoren blijven geen lampen branden waar het niet nodig is. Als het licht wordt gaan ze vanzelf uit.

Timer automatisch afschakelen van strijkijzer, tosti-apparaat, soldeerbout. Spaart energie en voorkomt brand- en aanrakingsgevaar.

 

 

 Zomereik 48 5682 HH Best The Netherlands
Tel.: 0499 392261
e-mail: info@dbcom.nl